Nu flyttar vi till England!

Ja, efter fram och tillbaka VART vi ska flytta i världen så är vi äntligen utanför Sverige. Vi ska flytta till England, Bosham i West Sussex. Nycklarna till huset vi hyr hämtade jag och Leo den 1 Februari då vi var i England och fixade lite saker. Vi är så tacksamma för all hjälp vi har fått påvägen!

Checklistan har varit lång med försäkringar, sjukvård, tandläkare, gym, saker som skulle säljas, hus som skulle hyras ut osv. Checklistan för att komma till England har också varit lång för den är nästan likadan fast tvärt om. Försäkringar ska skapas, sjukvård fixas, hus hyras osv. Vi kör från Sverige till England, genom Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike och tar sedan färjan över med bilen. Just nu är vi i Danmark och precis påbörjat vår färd och ska köra hela dagen och natten. Jag och Leo turas om att köra och barnen sover i baksätet. Vi kommer såklart att stanna och sträcka på oss och ha kissepauser (Kate är ju också med i bilen). Det tar ca 17 timmar att komma fram om man sträckkör, så vi får se hur lång tid det tar för oss, jag håller er uppdaterade och ska försöka skriva ett inlägg varje dag den första tiden!

Men varför i allsin dar flyttar vi?! Första, och egentligen den enda anledningen är att vi vill unschoola våra barn. Till förskola och så har vi bara sagt att det är för att Leo ska starta eget företag och att det är enklare i England, och det är sant, men inte hela sanningen. Att vi vill hemskola är därför vi flyttar men för att vi flyttar så är det bäst för oss att Leo startar eget och hyr ut sig till ett företag i Sverige.

Vilken process detta har varit med tankar, känslor och beslut som svävat runt omkring oss det senaste halvåret. Jag vet att det är många som inte hade en aning om att vi skulle flytta. Vi har inte sagt detta till många på grund av rädslan för skolplikten. Som ni vet så MÅSTE man gå i skola i Sverige och att det är olagligt att erbjuda någon annan undervisning, vi ville inte ens veta vad det blir för konsekvenser av att ha dem hemma emot lagen. Vi har inte ens vågat prata om det så mycket, utan hållit det inom oss, alla tankar och känslor och det har varit svårt, för mest av allt vill jag bara berätta för alla om våra planer, men det har vi inte gjort. Jag ber om ursäkt om någon/några blir upprörda för att vi inte berättat något, men det var för vår familjs bästa, jag hoppas ni förstår, men nu är i utanför Sveriges gränser, påväg till vårt hus i England, så nu! nu kommer det med buller och bång!

När jag upptäckte hemskolning för ca ett och ett halvt år sedan och allt vad det innebär så öppnades en ny värld för mig. Men när kom jag in på unschooling så kände jag att detta är så jag vill leva och det är detta jag vill ge mina barn. Vi kämpade i Sverige för att få lov att hemskola. Vi har skrivit till kommunen och utbildningsministern, varit intervjuade i tidningen, jag har skrivit under upprorslappar, jag har skrivit på bloggen och ja, allt jag kunnat tänka mig, men det har inte gett oss det resultatet vi hoppats på. Det är fortfarande inte tillåtet att hemskola eller ens tänka tanken på att hemskola i Sverige. Jag har vetat sen första stund, att om jag inte får lov att hemskola i Sverige så måste vi lämna landet. Jag har vetat detta rätt länge nu så jag har landat i det, men med Leo kom det liiite senare. Han var inte lika övertygad som jag att unschooling är rätt väg för oss att gå, men ju mer vi pratade och läste på om det och pratade med andra som gör det så blev vi på samma sida. Nu är vi båda med i beslutet och vi är så nöjda. Här i England kommer Leo att starta ett eget företag och hyra ut sig själv till kunder och just nu kommer han att jobba ungefär som han gjort innan.

Så beslutet var lätt. Vi måste lämna vårt kära fosterland. Beslutet att unschoola har varit enkelt, för det är det livet vi vill leva, det är det vi vill ge våra barn.
Konsekvensen var att lämna våra familjer kvar i Sverige och det har inte varit enkelt.. Det är en omställning för föräldrar och syskon och den har varit svår. Alla nära och kära är kvar men vi åker. Vi kommer såklart att komma hem på besök för att hälsa på alla vi håller kär. Jag vill tacka min underbara mamma och pappa för att de har fostrat mig till att ha mod att gå emot strömmen för det jag tror på. Att de har gett mig självförtroendet att tro på mig själv, att älska Gud och älska våra medmänniskor.

Jag tycker att Sverige har svikit barn och ungdomar i skolfrågan. Att tvinga in alla barn i en ram, i ett system som inte passar alla. Att säga att alla barn älskar choklad, men det finns barn som gillar surt godis.
Att alla barn från de är sex år ska gå upp tidigt på morgonen, sättas i skolan och sedan vara inne i ett system hela livet ändan tills de går i pension. För mig är det galet. Alla ska lära sig samma sak, och kan man inte det så får man F och få inte studera vidare på högre höjder.

Barn som kanske inte kan studera med liv runt omkring sig, barn som inte är redo att lära sig det som lärs ut ännu, barn som inte kan sitta still, barn som inte trivs med sina klasskamrater, barn som blir mobbade, barn med allergier. Vad händer med dem? De som inte orkar gå upp på morgonen för de har sovit dåligt? Barn som har en annan tidsrytm? Barn som faktiskt bara vill leka och vara barn. Jag blir så ledsen så jag vill gråta. Detta är inget våra barn ska in i.

Våra barn ska få vara barn. Våra barn ska få leka, lära sig lusten att lära, lära sig när de vill lära sig utan tvång och utan press. Barnen kommer att lära sig för att de inte har någon som hänger över dem och tjatar om betyg. Våra barn kommer få se världen som den är. Våra barn kommer att få lära sig hur man räknar med riktiga pengar, de kommer att lära sig att prata med vuxna, lära sig problemlösning i verkligheten, inte genom en bok. De kommer att få vänner över åldersgränserna. Jag kommer ha äventyr med barnen, de ska få lov att lära sig genom att vara ute i naturen, genom att ha roligt. För vet ni? Barn lär sig när det är roligt genom lek. Jag vet att livet inte alltid är en dans på röda rosor, jag vet att de inte kommer kunna att sova sålänge de vill och alltid göra det de vill, jag vet det. Men när de vet vad de vill göra, så kommer de att kunna lära sig med lust, nyfikenhet och vilja.

En annan anledning som vi har för att unschoola våra barn är att vi tror att barn är en gåva ifrån Gud. Vi tror att vi har fått barnen för att ta hand om dem, lära dem om Gud och att gå på hans väg. Vara förebilder hur man älskar människor, hur man talar, hur man agera, hur man är Jesus lärjunge.

Nu kan jag säga det på riktigt. Vi unschoolar våra barn.52025762_357937448133812_2871465106602983424_n

Advertisement

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

2 thoughts on “Nu flyttar vi till England!”

  1. Bosham Head https://en.wikipedia.org/wiki/Bosham_Head

    The Bosham Head is part of the largest Roman statue found in Britain, a large, 375-pound (170 kg) sculpted piece of stone that was discovered in Bosham, near Chichester, around 1800. It later resided for some time in the garden of the Bishop of Chichester’s palace before being exhibited in the Chichester Museum where it now stands.

    Bosham looks like a very nice place 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: