Tiggarna i Sverige

Det har varit kallt här nere hos oss ett tag nu. Det har legat på 5-7 minusgrader men det har blåst så det har legat på runt 15-20 minus i vinden. Det är kallt så det har bitit i öronen på mig och varit fruktansvärt. Jag är så hemskt frusen så jag har verkligen lidit i detta vädret, har känts som att det varit utan slut och helt omänskligt..

Jag har varit och handlat med jämna mellanrum denna veckan (ofta då jag ofta glömmer något) och jag ser dessa tiggare sitta ute i olika väder men detta tog nog priset. Jag försöker alltid att tänka på hur GOTT ställt jag har det. Jag kan gå in och handla det jag behöver, vi har tak över huvudet och ett varmt hus att gå in i, men dessa människor har inte det. De sitter där ute varje dag, hela dagarna och ser folk handla både det de behöver men även det de inte behöver utan kanske bara vill ha eller är sugna på. Folk går in och handla för att bjuda andra människor på mat, många lever i överflöd. Utanför sitter det människor som har händer som är röda av kyla, näsan som rinner för att de har blivit förkylda i regnet och på sommaren så letar de efter skugga annars blir de sittande rakt i solen. Dessa är människor som knappt ses, som många går förbi och tänker “ger jag till dem så stöttar jag kriminalitet.” “De får ändå inte behålla något som jag ger, därav ger jag inte.” Med dessa argument så ser de inte att det sitter en person där i kylan, som fryser, vem vet om de ätit frukost, vem vet om de sovit inatt, om de kanske har ont i ryggen av att sitta där hela dagarna. Vem vet? Någon? Inte jag iaf.. Dessa är människor.

I bibeln finns en berättelse Jesus berättar för att en man fråga vem hans nästa är. Jesus berättar om en man som blir överfallen av rövare, de misshandlar honom och tar allt han äger och lämna honom liggandes där halvdöd. Förbi går en präst som tjänar Gud och går rakt förbi, sedan kommer en Levit som tjänar i templet och går rakt förbi, sedan kommer en samarie. Judar och samarie är inte vänner men samarien hjälper mannen, lägger om hans sår och betalar sovplats för mannen. DENNA mannen är mannens nästa! Vi ska älska vår nästa som oss själva.

Är vi bättre än prästen? Är vi bättre än Leviten? Dessa tiggare har en familj någonstans, en historia. Spelar det någon roll om hur de kom hit? Är de mindre värda för det? Är de inte värda att vi möter deras blickar, hälsa på dem, fråga hur det är? Erbjuda något av vårt överflöd? För det är just vad det är. Vårt överflöd för de som inget har. Detta gör att mitt hjärta brister. När tappade vi vår medmänsklighet? Kan vi göra mer? Förmodligen.. Hur? Det är värt att tänka på…

j

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: