Du gamla, Du fria

Idag är det min man Leo som skriver ett inlägg här. Så här har ni hans vishet! 

Jag älskar mitt Sverige, här är jag född och här är jag uppvuxen, här är jag gift, här är mina barn födda. Precis som nationalsången säger det vänaste land uppå jord. Sverige är nog ett av de vackraste länder med öppna landskap i söder, mörka täta urskogar, fjäll uppe i norr, oräkneliga sjöar och öar längs med kusterna. Ett tryggt samhälle där man försöker värna om olika människors lika värde, tro, tillhörighet, sexuell läggning.
Systemen i Sverige är inte perfekta, men tanken bakom dem att ingen ska stå utan mat, vård och hushåll är grunden för vårt samhälle. Men det finns en grupp som förföljs, som tvingar lämna sitt hemland för att man vågar tycka och leva annorlunda. Något som inte följer normen och verka vara en sådan otänkbar verklighet att den blir skrämmande. Det är vi som vill hemskola. Vi som är villiga att göra utbildning till en livsstil varje dag, vi som vill investera våra egna pengar för att erbjuda våra barn en så individ anpassad utbildning som möjligt. Som inte bryr oss om det är lördag kväll eller måndag morgon utan att varje dag, varje stund finns en möjlighet att lära i en miljö som är anpassad efter barnets behov. Ett lärande av en i relation till barnet, som har tid att förklara, har tid ta hand om “break downs”, som har tid att anpassa lärandet och hämta information från samhället och omvärlden och inte begränsas av ett klassrum, böcker inköpta vem vet när och efter en budget satt per elev. Behovet att kunna köpa in individanpassat inlärningsmaterial är begränsat i svensk skola om man inte har någon funktionsnedsättning.
Verkligheten att kunna lära barnen om riktig källkritik, och inte i ett system som inte tåls att kritiseras “ifrågasätt information, men inte vi som ger den”. Att lära barnen att det finns de som tycker annorlunda. Det finns de som tror annorlunda i frågor pga religion eller ideologi, och inte enkelriktad information i vissa frågor. Utan ge nyanserad verklighet i alla frågor att få skapa sin egen uppfattning. Lära sig att motivera den och skapa argument för och emot. Att inte tysta ner nyfikenhet utan kunna förklara fråga efter fråga, utan att ta hänsyn till tiden och att individen “stjäl” uppmärksamheten. Men även om hemskolning skulle bli politiskt tillåtet så har samhället långt kvar innan det blir socialt accepterat. Sverige är inte så fritt land som det till synes verkar, jag önskar att det var det. Jag kan nog inte bo i Sverige på länge, även om jag skulle vilja det. Vi har lämnat vår släkt, vänner och hus för att kunna vara fria och bestämma över våra egna villkor och våra egna liv, att lära barnen att man kan vara fri, i ett fritt lärande där bara ens egnen nyfikenhet sätter gränser. Jag är långt ifrån ensam att känna såhär.

Du gamla, Du fria
Jag vill leva jag vill dö i norden.
Men jag kan inte göra det i Sverige.

Leo

75412645_1697297570407811_8614831257199804674_n54731980_131990204604995_9095054568900740560_n53178468_1254933314645384_569590106669947336_n

Advertisement

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: