Alfabetet i ordning, kära hjärtanes!

Som alla vet så förespråkar jag unschooling! Att lära sig utan lektioner, att barnen har en naturlig nyfikenhet för att lära sig och att barn faktiskt lär sig det de behöver när de behöver det. Jag tror på detta väldigt starkt och ett uttryck jag får höra när jag talar om unschooling med människor är “hur ska barnen lära sig utan skolan!? Det är ju där man lär sig!”
Ja.. Bra fråga! Men hur lärde man sig innan skolan fanns? Hur lär jag mig något alls? Jag har lärt mig massor och åter massor sedan jag slutade skolan och det har varit genom att prata med människor, genom att använda internet, läsa böcker och genom artiklar bland annat.

Idag när jag skrollade igenom Facebook så fick jag upp ett förslag på ett spel som lär barnet alfabetet i ordning. Min första tanke gick till en sång som mina barn älskar, det är just ABC sången. Min andra tanke var, hur viktigt är just ordningen? Min tredje tanke var, kära hjärtanes!! Haha, så länge man satt i skolan och studerade in alfabetets ordning, så många timmar man spenderade där, och nu undrar jag om det går snabbare att lära sig när man gör det när man är redo? Och ja, jag vet ju redan mitt svar på det, kanske till och med ni gör. SJÄLVKLART tror jag att man lär sig det snabbare på egen hand när man är redo! Självklart tror jag att alla timmar jag satt i skolan och lärde mig alfabetets ordning kunde lagts på viktigare saker för jag tror absolut att jag hade lärt mig det förr eller senare. Jag kanske inte hade lärt mig det vid 8 år, kanske jag hade lärt mig det när jag var tolv, men vad spelar det för roll egentligen när jag lär mig det? Det är som att läsa, i skolan lär man sig tidigt, men om man följer barnets intresse kanske det blir senare, man det blir i alla fall av, det tror jag på. Matte kommer också upp varje dag, vad som är mer eller mindre av något, hur siffror ser ut, hur det är tillsammans, att en 2 och en 3 kan bli 5, men också kan de sättas ihop och bli 23. De lär sig av intresse, nyfikenhet och det funkar! Varför ska man stressa lärandet?

Jag har läst igenom läroplanen för förskoleklass upp till trean, och gjort anteckningar på den så jag minns lite av den. Vissa delar av den handlar just om världen, om hur man bemöter varandra och hur man behandlar varandra. Vissa saker tyckte jag var rätt uppenbara för jag pratar med barnen om många saker varje dag. Vi går igenom saker när de kommer upp, när barnen är nyfikna. Just nu har det varit mycket demokrati, diktatur och valet som kommer upp nu om ett tag, de ser vad jag gör, lyssnar på, prata om och så lär de sig och vill veta mer. Så är våra dagar. Är det något de får upp ögonen för så frossar vi i det så länge barnen vill, och de lär sig så bra! Flera gånger om dagen stannar jag upp och beundrar dem, tänker hur bra det hade varit med läroplikt istället för skolplikt i Sverige. Hur bra det hade kunnat vara att lära sig i avslappnad miljö.

Ja, jag tror på unschooling, jag tror på frihet, jag tror på nyfikenhet och viljan.

Framför allt, så tror jag på mina barn!

39927557_517657705375838_5685319888424402944_n(1)

Bilden är tagen ifrån en natt när Daniel bestämde sig för att bygga lego kl 23!

Advertisement

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: