Nu får det allt vara nog!!

Läste på en sida om “hemmasittare”, alltså barn/ungdomar som utan uppenbar anledning är hemma och väljer att inte gå till skolan. Hemmasittare blir barn som är hemma mer än fyra veckor  ifrån skolan utan någon riktig anledning. Det är tydligen så mycket som att 4 barn på 1000 som är just hemmasittare. Vad beror det på? Finns säkert lika många anledningar till det, som det finns barn som väljer att vara hemma ifrån skolan. Det kan vara allt ifrån mobbning, till att någon i ens närhet dött, att det är jobbigt socialt, att det är jobbigt hemma, till att man inte hänger med i skolan, många barn har säkert tappat både lust och ork..

Jag läste det här…

“Beroende med bakslag
Krysmyntha Sjödin beskriver även hemmasittandet som ett slags beroende. De som blir hemmasittare har ofta haft det väldigt jobbigt i skolan under en längre tid, och att vara hemma blir något positivt och belönande eftersom ångesten försvinner. Är valmöjligheterna en rörig och kravfylld skolmiljö där man känner sig utanför, eller en lugn och konfliktfri hemmamiljö är valet inte svårt.

– Som med alla beroenden kan man få bakslag när man går tillbaka till skolan och upplever hög stress igen. Då är det inte konstigt att man väljer det man vet hjälper – att vara hemma. Det behövs tid, stöd och motivation genom hela processen. Kanske behöver man som förälder se till att det inte är så roligt eller mysigt hemma under skoltid, även om det ibland känns svårt. Och kanske måste skolan se till att skapa en tryggare miljö så att det blir extra trevligt att vara där. Det handlar om ett samarbete mellan familjen och alla professionella runt barnet.”

Åååh…Kära barn.. Om man mår så dåligt i skolan så att man känner ångest, stress och mår så dåligt, ska man verkligen tvingas in i skolan då? Ska det inte finnas ett annat alternativ!? Jag blev tårögd när jag läste detta… Allt för att ett barn ska gå till skolan. Allt för att de inte ska få vara hemma och lära sig! Snälla Sverige! Väljer vi att det ska bli lagligt med hemskolning så går vi på en välbeprövad väg! Vi går på en stig som många länder gått framför och plöjt upp vägen, de har visat oss ett system som funkar, men Sverige har valt att inte göra det.. Tillbaka med barnet i skolan är målet, oavsett kostnaden..

Det finns föräldrar som håller barnen hemma för att de inte tror på skolsystemet, att de inte tycker att det stöttar barnens behov. Det finns föräldrar som har barnen hemma för att de anser att barnen inte får det bättre i skolan, utan att de vill ha hand om barnens lärande. Ifall det är såhär kan familjen få ett vite. En summa som ska betalas in om inte barnet börjar skolan. Detta är en hög summa som familjen kommer ha svårt att betala, och det kan vara vite på vite.

Jag blir så uppriktigt upprörd!! Vi undrar varför barn och ungdomar mår dåligt, ja, varför egentligen!!? Finns som sagt säkert många anledningar här med, men tror ni inte att mycket kan bero på skolan? Stressen och kraven som ställs på dem som Krysmyntha Sjödin sa. Är det så? Kan det vara så? Vad ska vi göra för att motarbeta det? Det handlar som Sveriges framtid, Sveriges framtida föräldrar och arbetare.

 

gfdg

Advertisement

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: