Vaddå lek?

Lyssnar nu på en man som heter Peter Gray. Det jag har lyssnat av honom så talat han om vikten för barn att leka fritt utan föräldrarnas eller någon vuxens direktion och därigenom, genom leken, så lär de sig det de behöver. Han berättar i en video om olika stammar och hur de gör. Han talar om att deras barn och ungdomar leker hela dagen igenom och föräldrarna där säger att leken är så viktig för det är där igenom de lär sig det de behöver när de blir vuxna. Han talar också om hur barn lär sig utav äldre barn hur de ska göra och därför är det viktigt att barnen träffar barn i olika åldrar. I skolan träffar man barn i samma ålder som barnet själv är i och jag minns att jag själv tyckte att det var konstigt att umgås med någon som var äldre eller yngre utan man håller sig till sin egen ålder. Nu, som vuxen, har jag nästan inga vänner jag träffar regelbundet som är i samma ålder utan det är i olika åldrar. Mina barn, de har med vänner i olika åldrar och jag ser så tydligt hur de äldre hjälper mina barn att klara av att göra det de stora gör och mina pojkar hjälper de som är yngre med det de kan. Jag behöver inte vara med i det lärandet utan de lär varandra det de kan och har lärt sig. Jag menar inte att vuxna inte ska vara med alls men just det att blandade åldrar är så viktigt för barnens utveckling. Barn i samma åldrar kan inte lära varandra på samma sätt som barn i olika åldrar.

Han berättar hur pojkar leker jägare och slåss med pinnar, medan tjejerna leker mamma med barn och lär sig det de behöver för att senare föda barn och bli just mammor. Han talar om att barn nu för tiden är så intresserade av teknologi för att det är det de behöver för att klara sig längre fram. Han menar att barnen har en naturlig inlärningsförmåga för det de ska lära sig och att skolan är inte den enda platsen då lärandet sker, utan det sker väldigt mycket i leken som vi kanske, som vuxna, ser som “bara lek” men det är något mycket mer i leken. Det är inlärning som sker. Vi måste låta barnen ha mycket fri lek, fri lek utan att en vuxen lägger sig i. Det kan inte bara vara lek i form av sporter eller aktiviteter på eftermiddagen efter skolan som är ledda av vuxna utan barnen måste få tid till FRI lek, för därigenom kommer mer lärande än vi tror.

Advertisement

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: