Demokrati eller majoritetsförtryck?

Läste ett intressant begrepp för några veckor sedan. Jag satt och gick igenom läroplanen för grundskolan och det står mycket om lika värde, om mänskliga rättigheter och demokrati. Väldigt intressant och väldigt bra grund att stå på. Jag sökte upp lite mer ingående på vad de olika orden betyder och vad de innebär för att få en mer helhetsbild på vad ett barn egentligen ska lära sig. Jag tycker att det är en väldigt bra läroplan vi har i Sverige, i alla fall det jag har läst av den.

När jag kom till ordet demokrati så stod det att det är inte detsamma som majoritetsförtryck och att det ofta blandas ihop. Ska jag vara ärlig så har jag faktiskt med blandat ihop de här så det var en bra läsning för mig med.
Demokrati handlar om alla människors lika värde och att alla får vara med och bestämma. Det handlar om att all offentlig makt utgår ifrån folket och att riksdagen är vårt främsta företräde.*  Vi har alla en rätt att rösta eftersom vi lever i en demokrati. Det/de partier som får mest röster får vara med och bestämma mest.

Majoritetsförtryck kan lätt blandas ihop med demokrati. Bara för att några är fler betyder inte det att de är de enda man lyssnar på, om det vore så skulle majoriteten förtrycka minoriteten. I en demokrati så lyssnar man på alla allas lika värde, allas lika rättigheter, och allas lika röster. I en majoritetsförtyck så vinner majoriteten och man lyssnar där av inte på minoriteten.

En koppling jag drog då. Jag kan bestämma om jag vill jobba eller inte, jag kan bestämma om mina barn ska gå på förskola eller inte, och om de går där kan jag bestämma hur mycket jag ska jobba för att sedan sätta barnen de timmarna jag inte är hemma. (Det här variera lite med på hur olika livssituationer ser ut) Jag kan vara med och bestämma. Jag kan bestämma om min mamma ska ha barnen om jag jobbar eller om de ska vara hos dagmamma eller hos en kompis. Jag har rätten att bestämma sådana saker.

När mina barn blir 6 år har jag ingen rätt över det längre. Då tvingas de in i en skola oavsett vad jag tycker eller inte. De är tvingade att vara där ett visst antal timmar varje dag, ett visst antal dagar varje vecka och ett visst antal dagar varje år. Här har jag inget att bestämma över. Ifall mitt barn hade lidit i skolan skulle de ändå får vara där för att det är bestämt. Det kanske inte är mitt barns bästa. Det kanske skadar de för livet. Men.. De är ju sex år gamla. De är skolpliktiga. De är tvingade att gå dit oavsett vad. Majoriteten har bestämt detta. Vi som vill vara hemma med barnen och ta ansvar för deras lärande är en minoritet.

Så säg mig. Är det här en demokratisk fråga eller handlar det om majoritetsförtryck?

 

gfdh

Advertisement

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: