Det är allt en skönhet

Det finns en skönhet i att lära. Det finns en skönhet i barnens gnistrande ögon när de lär sig något nytt. Precis som alla andra barn så ser/hör/läser Daniel och Gabriel något och sedan rollspelar de det. Båda mina pojkar har varit med mig massvis av gånger på sjukhuset, de har sett mig ligga inlagd och vara otroligt dålig, de har sett mig få medicin på dropp men främst har de sätt mig med att ta blodprover. De älskar när nålen kommer fram, de älskar att se när den sticka mig och de älskar verkligen när de ser blodet. Ja, jag sitter där och håller minen och de står med tindrande ögon haha. Detta tar oss ofta till att prata om blodet, om kroppen och allt häftigt som finns där i. Alla funktioner och allt som har sin plats och sköter sina saker. Detta har jag utnyttjat mycket här hemma, vi har läst böcker om kroppen, celler, blodkroppar och allt var det innebär, sett på små dokumentärer om skelett, senor och brosk och sedan såklart så kollar vi på vår egen kropp. Jag drar det ett snäpp längre och går tillbaka till bibeln när Gud skapade Adam och Eva och hur han sammanvävt oss i moderlivet.

Ett annat tema som är väldigt aktuellt här hemma är väder. Allt ifrån solsken, till orkaner, snöstormar och moln. Detta är så häftigt enligt dem! Att titta på molnen och lära sig deras namn, kolla på Youtube videos där riktiga väder slår till. Frysa vatten till is för att sedan tina upp det och läsa massor och åter massor böcker om detta.

Oooch där kommer vi in på ett tema till. Just bokstäver. Jag har alltid älskat böcker, jag kan läsa igenom en hel dag och slukas upp av en bok och glömma tid och rum. Det är så underbar känsla att försvinna i en bok och för tillfället är det Outlanderserien som jag läser. Vilka bra böcker! Jag har alltid läst för barnen, massor och massor av böcker så att läsa och lyssna har alltid fallit sig naturligt för dem. Att bara sätta sig i soffan och läsa en bok i ensamhet är naturligt för dem, men det är lika naturligt att gå fram och be att någon läser. De älskar böcker. Därav så är det också självklart för dem att lära sig bokstäver, att själv undra vad som står där och vart jag är någonstans när jag läser. Daniel har nu börjat intressera sig för böcker för mer text så i tisdags när vi var i biblioteket så lånade vi hem en bok med bara enstaka svartvita bilder i men en fängslande text istället. Så han sitter som ett ljus och lyssna. Underbart att se! Vi jobbar mycket med bokstäver och ord här hemma och det är så roligt.

Att lära dem det de är intresserade av är bra, för är de inte intresserade så är det som att prata med en vägg. Detta har jag lärt mig för jag tror att de lär sig av nyfikenhet och att detta kommer vara det sättet de lär sig bäst på, i egen takt och på det de är intresserade av.

IMG_3227.JPG

Advertisement

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: