Fly Sverige!!

Är det inte konstigt att det finns familjer som måste fly Sverige för att kunna få hemskola sina barn? Att de måste lämna familj, vänner, tryggheten, det svenska språket, kulturen och allt var det innebär? Är det inte konstigt att det är konstigt att vilja hemskola sina barn? Är det inte konstigt att det är konstigt att vilja vara hemma med sina barn istället för att lämna bort dem? Är det inte konstigt att det är konstigt att man inte måste göra som alla andra?

Det finns svenska familjer runt om i världen som lever sina liv någon annanstans, när de egentligen vill vara hemma med sina vänner, sin släkt och i sitt kvarter. Det finns mammor och pappor som slutar sina jobb, säljer sina hus och sina saker för att få möjlighet att kunna ge det de anser BÄST för sina barn, och det kan de inte göra sålänge de är kvar i Sverige. Runt om i världens alla länder pågår hemskolning och unschooling hela tiden, både av svenska familjer men även familjer ifrån länderna där de är.

I USA hemskolas ca 3% av alla barn i skolålder och det är många av de stora universiteten som tar emot hemskolade barn. I vissa delstater låter man föräldrarna ansvara helt för barnens lärande och i vissa delstater så har man regelbundna kontroller på hur lärandet går.

United-States_flag

I England så är det föräldrarna som bär ansvaret ifall barnen ska gå i skolan eller få lärandet på annat sätt. Utbildningen måste vara lärande för barnen i den ålder och förmåga som barnet har, vilket varierar ifrån barn till barn. Det menas att det enligt lag är tillåtet att både ha vanlig hemskolning men även unschooling, där man går efter barnen intresse och nyfikenhet.
storbritannien.jpg
Det är även tillåtet att hemskola i t.ex. Danmark, Australien, Kanada, Estland, Finland, Indien, Italien, Irland, Mexiko, Norge.

Ja, när ska Sverige komma ifatt? När ska Sverige se till barnens bästa? När ska föräldrarna återfå ansvaret för barens lärande? När ska man våga ge föräldrarna förtroendet att de vet vad som är bäst för barnen? Jag anser inte att man ska avskaffa skolan och alla fantastiska lärare som finns där, men när ska det öppnas upp alternativ till skolan? Det är ju inte precis som det inte är en prövad metod. Hemskolning är känt i hela världen och många är förvånade över att Sverige fortfarande är stängt för hemskolning.

IMG_5873.JPG(barnen är inne i en pysselfas här hemma)

Advertisement

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: