Radical Unschooling

Idag har jag haft en dålig dag. Varit trött, haft huvudvärk och mått illa från och till. Tankarna har rullat på som vanligt här hemma och ibland är det nästan lite skönt att bli dålig en dag *missuppfatta* mig rätt. Få tänka ifred är en viktig punkt för mig, att kunna tänka klart, att få spinna vidare och vidare och vidare.. På gott och ont..

Barnen och Leo bakade chokladbollar till mig, jag åt nog mest, stoppade munnen full medan jag sa till barnen att bara ta en, haha!

 

Radical unschooling

Jag håller inte med om allt och det är inget jag skulle kunna göra, känns lite som fri uppfostran men ändå inte. Unschooling blandad med hemskolning är något jag skulle kunna men inte radical unschooling.

Så vad är det? Jo, om jag förstått det rätt så drar man det så långt att man låter barnet bestämma rutinerna. Som att barnet ska lära sig vad sina gränser går själv. Genom att gå och lägga sig när de vill, så lär de sig tillslut att gå och lägga sig när de är trötta. Genom att de äter när de är hungriga och vad de är hungriga på. Tillslut lär de sig vad man ska äta för att bli mätt och må bra av. Genom att kolla på tv, mobil och spela så mycket de vill så lär de sig tillslut att stanna när de fått nog och inte titta vidare bara för att de kan utan att de själva reglerar, precis som vi vuxna gör. (tv, mobil och dator kan man använda till mycket lärande med)

I början av radical unschooling (om man inte hållit på med det sedan barnen var små) så testar barnen gränserna genom att kanske äta massa onyttigt bara för att se om föräldern menar allvar med att de själva får bestämma. De är uppe läääänge bara åter igen, för att se om föräldrarna menar allvar och sedan lär de sig att när de är trötta går de och lägger sig. Detta kan hålla på länge, men allt handlar om att lita på barnens inre vishet och vetgirighet.

Detta är intressant! Jag läste ett exempel. Jag kommer hem ifrån jobbet och vill bara gå och lägga mig i soffan och äta något och ligga där tills jag är trött och vill sova, men då kommer någon och säger till mig att jag ska äta precis detta nu, sedan duscha och gå och lägga mig. Då kommer jag inte att bli så glad. Jag känner inte alls för att äta just detta, och jag orkar inte duscha och vill inte gå och lägga mig utan titta på tv och då blir jag sur. Samma gäller barnet som blir hela tiden tillsagd vad den ska göra. Man ska lära barnen att lära känna igen sina signaler.

Låter rätt slappt att vara förälder till det men det är det inte utan att ständigt vara närvarande, precis som unschooling. Unchooling handlar om sättet man lär sig kunskap på medan radical unschooling tar det till alla områden i livet och inte bara lärandet. Man “utövar” unschooling i lärandet men som sagt, radical unschooling tar det till alla områden i livet. 

Vad tycker ni?

Advertisement

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

2 thoughts on “Radical Unschooling”

 1. Barn ska få vara barn. Det tycker jag inte att dem får vara om de ska ta så mycket ansvar själva. Jag förstår tanken att barnen ska lära sig själva varför man ska göra si och så. Men barn är inte redo på långa vägar att ha ett så stort ansvar. Inte innan tonåren iaf. Enligt mig såklart.

  Men jag tycker det är väldigt intressant att läsa vad du skriver Sara. Du är en fantastisk mamma och person!
  / skinka 😉 ❤

  Liked by 1 person

  1. Åh, såg din kommentar nu 😀 Jag håller med dig helt! Radical unschooling är inget för oss, tycker med att de får ta för mycket ansvar och tror inte att barn klarar av allt det!
   Så roligt att du skrev! Tack älskade du! Jag saknar dig ❤
   /Massor av skinkor 😉 ❤

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: