Hemskolning, del 1

Idag har vi alla och mamma varit på eko och i leksaksaffären, Gabriel hade presentkort sedan sin födelsedag och köpte lite leksaker. Det blev en blockflöjt, en xylofon, piratsaker och en pyjamashjältebil! Så nöjd.

Med tanke på att en reporter skrev till oss igår så ville jag beskriva lite om de olika sätten jag läst på om hemskolning. Både då hemskolning, unschooling, radical unschooling, worldschooling och sedan en blandning av allt, så som vi skulle göra ifall vi fick tillåtelse att hemskola.

 

 

#HEMSKOLNING

Hemskolning/hemundervisning är när föräldern/föräldrarna tar ansvar över barnens lärande. Det kan ske allt ifrån att man har en skola hemma till att man unschoolar. Hemskolning så följer man en läroplan som är i det landet där man bor. Man följer den och ser till att barnen lär sig det de ska lära sig för den “årskurs” de går i. Man kan göra det allt ifrån att man gör det så som i skolan, att barnet sitter i en bänk och föräldern står framför vid en tavla, skriver och lär ut, till att göra det lite som man gör när man unschoolar, man gör just det, UNschooling. Har inga direkta lektioner. När man hemskola så sitter inte bara barnen i hemmet och sedan inte lämnar det utan man besöker ofta biblioteket, man är sysselsatt socialt och gör andra saker som att kanske besöka det man ska lära sig om. Man kan t.ex besöka en bondgård när man lär sig om alla djuren, man kanske kan gå till affären och ge dem pengar och lär dem räkna och uppskattar pengar när man lär sig mattematik osv osv.

Det finns många studie som visar att hemskolade barn lyckas väl. Barnen är i en trygg miljö, i lugn och ro, med trygga vuxna. De behöver inte vänta olidligt länge på hjälp, de behöver inte anpassa hur många sidor matte de läser om de tycker det är roligt utan kan bara fortsätta. Man kan lägga upp dagarna hur man vill beroende på familjens situation. Vill man kan man ha sovmorgon och “skolan” behöver inte börja förrän 9, man kan bestämma hur många timmar som behövs på en dag, hur många dagar i veckan, hur många pauser man behöver och hur många ämnen man vill läsa på en dag. Att lägga upp dagen efter barnets tid då de lär sig bäst, och lära barnen på det sätt som passar de bäst är viktigt.
Det handlar om att ta tillvara på barnens nyfikenhet, att utnyttja den när de ska lära sig olika saker. När barnen inte är pressade att lära sig på ett särskilt sätt, vid en särskild tid, i en särskild byggnad, vid en särskild ålder, av särskilda personer så kan deras nyfikenhet att lära sig blomstra.
Sedan på något sätt gör barnen en utvärdering. Kan vara allt ifrån prov i skolan varje halvår för att de om barnen ligger kunskapsmässigt som de andra barnen, att man visar skolan genom bilder, texter, filmer m.m. att barnen ligger i kapp.

Jag har nu forskat i detta ett litet tag och lär jag pratar med människor om det så är det många frågor. Hur blir det socialt? Jo, som sagt, de är ju inte instängda i hemmet? De lär ju sig hemma (Finns enormt mycket att hämta från både internet och böcker), det menas ju inte att de inte får träffa andra barn eller andra vuxna. Det finns mängder av fritidsaktiviteter, familj, släkt, vänner att träffa.
Men, säger folk då, barn i deras egen ålder? Jag tänker då, varför är det ett tvång att barn leker med barn i sin egen ålder och inte i en annan ålder?

En annan fråga, men du är ju ingen lärare? Tror DU verkligen att DU kan undervisa dina barn? Mitt svar är JA, det tror jag verkligen! Jag har ju lärt barnen allt hittills? Mina barn kan hela alfabetet, räkna lite matte, förstå väder, och Daniel har börjat läsa lite smått och de kan så mycket mer. Det finns som sagt allt jag vill veta på internet, i böcker, i yrken runt omkring oss. Jag är t.ex. inte bra på matte, naturvetenskap, teknik, träslöjd och sådana ämnen, men min man där emot, är superduktig på det!

“En studie i Kanada visade till och med att en lågutbildad mor statistiskt sett lyckas bättre med hemundervisning än vad skolan gör med samma barn. ” – Ordagrant taget ifrån Rohus hemsida.

Jag tror starkt på hemskolning. Barn lyckas väl med det så länge det är engagerade föräldrar som älskar sina barn och tar ANSVAR över det. Det krävs mycket av föräldern för att hemskola, det är inte att ligga på soffan och slappa, utan det är ett stort ansvar, det är barnens framtid man har i sina händer.

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

2 thoughts on “Hemskolning, del 1”

  1. Jättebra att du tar upp detta. Det finns flera studier som visar att hemskolade barn generellt lyckas bättre på prov/antagningsprov än skolbarn. Och flera studier visar att unschoolade barn som vuxna är lyckligare, i mycket högre grad läst på universitet, i mycket högre grad har egna företag och i mycket högre grad jobbar med det de älskar, än de som gått i skolan, och i högre grad än de som hemskolats mer styrt.

    Like

    1. Ja det är vad jag med förstått så för mig är det en gåta hur Sverige inte kan tillåta detta. Man gör allt för att barn och ungdomar ska bli goda medborgare men vägrar föräldrar att hemskola när det finns så många studie att barn blir goda medborgare när de hemskolas/unschooling.. Tack för att du kommenterade!!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: