Hemskolning? Unschooling?

 

(Glömde min kamera hos min syster så bilder kommer imorgon)

Idag gick jag och barnen till dagis. Jag och Leo har kommit överens om att gå i Mjällby istället för att ta bilen men det är svårt att hålla, men idag tog vi slag i saken och gick. Det var bitande kallt och mina händer reagerar starkt på värmen när jag kom in, det riktigt värkte i dem.

Efter jag kom hem fixade jag lite med kaninerna och myste med dem. Sedan kom mamma och vi åkte in och fikade i Sölvesborg. Alltid lika mysigt att spendera tid med min mor. Det finns mycket att prata om, vi är så lika på många sätt.

Sedan åkte jag och hämtade barnen och min systerdotter Molly på dagis och vi åkte till biblioteket och lånade nya böcker. Barnen tycker att det är fantastiskt roligt! Blev 7 böcker om olika saker idag.

Jag har sedan i höstat börjat forska i hemskolning och unschooling, beställt hem lite böcker, läst lite bloggar, inlägg, olika grupper på Facebook m.m. och det är verkligen så intressant. I korta drag, hemskolning är att man skolar sitt barn hemma och har inte dem i skolan. Man lär dem allt som lärs i skolan hemma i deras egen takt och på det sättet de lär sig bäst. Det kan vara formellt som i att man skaffa hem allt som skolan ha och låter barnet sitta i en skolbänk hemma, har olika lektioner under dagen och gör upp det på liknande sätt som i  skolan. Man följer också läroplanen för det landet man är i.

Och så finns det unschooling. Där har man inga lektioner eller bestämda tider för lärande utan man litar på barnets egen förmåga att lära sig det man behöver lära sig. Man lär barnet hur man lär sig. Man litar på barnets vilja att lära sig för att det ligger naturligt hos oss att göra det, vilja att lära sig. Det finns många sätt att göra detta på, man kan använda sig av böcker och på så vis lär man sig det man vill genom att söka upp det, eller internet och använder det på samma sätt. Dokumentärer finns med, museum och ja, oändligt många sätt att lära sig, med föräldrar som är närvarande och svarar på frågor och hjälper leta svar. De ägnar sig åt det de tycker är intressant och lär sig det de vill  och i den takt de vill.

(Tyvärr har vi skolplikt i Sverige sedan 2011 och är därmed inte lagligt att hemskola eller unschooling. Grannländerna och många andra länder i världen har läroplikt där de har en plikt att lära sig men inte tvunget i en skola)

Ja, det finns inte något litet sätt att ta detta på för det är mycket och så fruktansvärt intressant. Jag ser mina barns vetgirighet och frågvishet, de VILL lära sig! Jag håller på att lära mig hur man kan utnyttja det.
T.ex. mina barn gillar verkligen pyjamashjältarna. Vi har gjort mycket med dem, vi har räknat dem och lärt oss plus och minus, de kommer ifrån London och då har vi tagit en världskarta och hittat London, så pratat vi engelska, och lärt oss lite om länder och så vidare och vidare.
När jag bakar/laga mat så lär de sig hur vi gör det samtidigt som jag lär dem läsa recept och räkna mått, vi lär oss om ångan som uppstår när man kokar och vad det är och de olika formerna vatten kan vara i m.m.

Min vardag går ut mycket på att bara ge dem svar på deras frågor och fortsätta spinna på dem, när de tappar intresset så gör vi något annat.

Detta livet är roligare än jag någonsin skulle kunna föreställa mig och jag älskar verkligen det!

Advertisement

Author: saraisabellaa

Jag bor i södra England, i en by som heter Bosham. Vi flyttade hit den 16 februari 2019 för att kunna göra det som är olagligt i Sverige, nämligen att kunna hemskola, unschoola, våra barn. Jag och min man Leo har varit gifta sedan 2012. Vi har två pojkar, Daniel som är född 2013 och Gabriel som är född 2015. Här kan ni läsa om vår vardag, mina tankar och om vår flytt till England!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: